Coaching for sportsutøvere

Coaching og idrett passer sammen som hånd i hanske. Selve historien til det spennende, populære yrket har sin opprinnelse i sport og idrett. Det hele startet nemlig tidlig på 1800-tallet, når britiske høyskoler begynte å bruke spesielt utdannede mennesker som trenere i ulike typer sport og diverse aktiviteter. Disse menneskene ble kalt for «coach», et ord som stammer fra ungarsk og betyr «vogn» eller «transport». En coach er altså bokstavelig talt en person som tar deg med til et nytt sted, en ny horisont, forbi utfordringene og mot nye muligheter.

For idrettsutøvere er motivasjon en veldig viktig faktor

Innen sport handler dette mest av alt om motivasjon – det viktigste i enhver idrett. Uten motivasjon vil man ikke trene, man vil ikke sette seg nye mål, ei heller får man lyst til å prestere på det absolutt høyeste nivået eller konkurrere mot andre. Motivasjon er alt for en sportsutøver. Coaching er derfor en sentral og meget viktig del av deres trening. I tillegg til motivasjon, vil en idrettscoach også hjelpe utøveren med å klart og tydelig forstå funksjonaliteten i sin kropp. Som regel er det gamle mestere og andre profesjonelle utøvere av en viss sport som senere i livet begir seg ut på coaching av likesinnede, yngre talenter.

Noen trenere fungerer også som coach for sine spillere

De beste trenerne er også coacher for sine lag. José Mourinho er et ypperlig eksempel – hans stortalent innen fotballstrategi er kun forbigått av han fantastiske ferdigheter som coach. Det psykologiske aspektet bak hans intervju er alltid motiverende for spillerne i Chelsea samtidig som de stikker hull på motstandernes målbevissthet. Coaching for sportsutøvere er to deler psykologi og én del erfaring. Yrket er på fremgang, og de aller fleste store idrettslagene har adskilte trenere og coacher, i stedet for å la én person ta seg av både den mentale og fysiske opplæringen. Idrettscoaching ligner meget på ledercoaching og kollegacoaching, siden hver idrettsutøver må være både en leder og en god lagkamerat.